前田 竜郎
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学部・大学院

前田 竜郎

所属 健康メディカル学部 健康栄養学科 教授
最終学歴 千葉大学大学院園芸学研究科農芸化学修士課程修了
現在所属している学会 日本食品科学工学会、日本農芸化学会、アメリカ穀物化学者協会(AACC)
学士・修士・博士 水産学士(北海道大学) 農学修士(千葉大学大学院) 農学博士(東京大学大学院)
所有資格 甲種危険物取扱主任者 、第1種放射線取扱主任者免許、エックス線作業主任者
研究の分野 農学、農芸化学、水産学
主な研究項目 食品のおいしさの品質評価技術の開発、食品の組織構造のイメージング技術の開発
主な研究業績 小麦グルテンの最近動向(粉体食品より)/FFIジャーナル Vol. 221, No. 3/単著/2016.08
Visualization and Quantification of the Gluten-Starch Matrix in Bread Dough by fluorescence microscopy and image analysis./BIT’9th Annual World Protein&Peptide Conference 2016, Dalian, China/共著/2016.04
ミキシング過程におけるパン生地中のパン酵母の可視化と定量化/粉体技術 2巻10号/単著/2008.10
Visualization of internal structure of a kernel of wheat by excitation-emission matrix imaging/2008 AACC International Annual Meeting, Hawaii Conventional Center Honolulu, Hawaii U.S.A./共著/2008.09
Visualization of internal structure of wheat grains by excitation-emission matrix imaging/10th International Cngress on Engineering and Food (ICEF10), Vina del Mar, Chile/共著/2008.04
In spectral Imaging Application on Foods/The 13th International Conference on Near InfraredSpectroscopy, Umea, Sweeden/共著/2007.06
パン生地中のパン酵母の3次元可視化/冷凍 82巻956号/単著/2007.06
In Measuring Technique of Bubble Size Distributions in Dough/2006 AACC World Grains Summit, Foods and Beverages, Moscone Convention Center, San Francisco, California, U.S.A./共著/2006.09
Visualization and measurement of the distribution of yeast in bread dough during mixing/2006 AACC World Grains Summit, Foods and Beverages, Moscone Convention Center, San Francisco, California, U.S.A./共著/2006.09
小麦粉製品の組織構造と食感について(素材のおいしさを科学する)/日本味と匂学会誌, 12巻2号/単著/2005.08
食パン生地のミキシング条件と発酵条件の最適化/冷凍 80巻931号/単著/2005.05
食パンの製パン工程における最適ミキシング状態の可視化/平成16年度食品研究成果情報 第17号/単著/2005.05
Development and evaluation of a method for 3-dimensional measurement for yeast (biomarker: enhanced green fluorescent protein displayed on yeast cell surface distribution in bread dough during the mixing process/2004 AACC Annual Meeting, SanDiego, California, U.S.A./共著/2004.09
蛍光バイオイメージング技術の製パンへの応用/バイオサイエンスとインダストリー 62巻5号/単著/2004.05
目で見るバイオ:光る酵母でパン生地の出来を見る/バイオサイエンスとインダストリー, 62巻5号/単著/2004.05
three-dimensional observation technique of gluten-starch granules matrix during the bread-making process using fluorescent microscopy/2003 AACC Annual Meeting, Portland, Oregon, U.S.A./共著/2003.09
新たなテクスチャー評価法を用いた麺類の食感改善/埼玉県産業技術総合センター研究報告 第2巻/単著/2003.02
Novel observation technique on bread dough by EGFPs displayed on the cell surface of Saccharomyces cerevisiae and improved fluorescent microscop/2002 AACC Annual Meeting, Montreal, Quebec, CAN./共著/2002.10
A novel observation technique of dough and its products made from wheat flour by improved fluorescence microscopy/2001 AACC Annual Meeting, Charlotte, North Carolina, U.S.A./共著/2001.10
A novel observation technique of dough and its products made from wheat flour by improved fluorescence microscopy/2001 AACC Annual Meeting, Charlotte, North Carolina, U.S.A./共著/2001.10
Establishment of a sensory lexicon for dried long pasta/Journal of Sensory Studies 33, 4, e12438/共著/2018.04
Development of a Quantification Method of the Gluten Matrix in Bread Dough by Fluorescence Microscopy and Image Analysis/Food and Bioprocess Technology 8巻6号 p1349-1354/共著/2015.04
Development of a novel staining procedure for visualizing the gluten-starch matrix in bread dough and cereal products/Cereal Chemistry 90巻3号 p175-180/共著/2013.05
T2 distribution of boiled dry spaghetti measured by MRI and its internal structure observed by fluorescence microscopy/Food Research International 48巻2号 p374–379/共著/2012.05
Visualization and quantification of three-dimensional distribution of yeast in bread dough/Bioscience Biotechnology and Biochemistry 73巻7号 p1586-15907/共著/2009.03
Application of cell-surface engineering for visualization of yeast in bread dough: Development of a fluorescent bio-imaging technique in the mixing process of dough/Bioscience Biotechnology and Biochemistry 73巻7号 p1604-1607/共著/2009.03
The Effects of Mixing Stage and Fermentation Time on the Quantity of Flavor Compounds and Sensory Intensity of Flavor in White Bread/Food Science and Technology Research 15巻2号 p117-126/共著/2009.03
パン生地中における気泡形状の計測法/日本冷凍空調学会論文集 23巻3号 p321-328/共著/2006.09
パン生地中のパン酵母の3次元可視化/日本冷凍空調学会論文集 23巻3号 p313-320/共著/2006.09
ラットのコレステロール代謝に及ぼすソルガム(モロコシ)の影響/日本栄養・食糧学会誌 42巻6号 p433-439/共著/1989.12
食品ハイドロコロイドの開発と応用 『小麦タンパク質』/シーエムシー出版(東京)/共著/2007.05
主な担当授業科目名 フードマーケティング論、生化学、環境化学、食材の生産