
2025.07.07健康メディカル学部 健康栄養学科の教員インタビューが日経クロスウーマンに掲載されました
健康メディカル学部 健康栄養学科の手島 陽子 講師が、日経BPが運営するWebメディア「日経クロスウーマン」の取材を受け、同サイト内のコーナー「エビデンスに基づく子育て」にインタビュー記事が掲載されました。
記事のタイトルは『子ども時代の料理経験 将来不可欠な「社会的自立」を促す』です。
記事では、料理という家庭内での身近な経験が、単なる食育にとどまらず、子どもたちが将来社会の中で自立していくために役立つさまざまな力を育む大切な経験であることが紹介されています。
手島講師は、これまでの研究や教育現場での知見をもとに、子ども時代の料理経験が単なる「お手伝い」にとどまらず、将来の社会的な自立を支える貴重な学びであることを伝えています。料理を通して、子どもたちが日常生活に必要な力を身につけていくことの重要性を述べています。
本学では、健康や栄養の専門知識だけでなく、こうした社会的な視点からも子どもの成長支援や家庭教育の在り方について考え、実践的な学びを提供しています。
将来、子どもや家族の暮らしを支える仕事に関わりたいと考えている方にとって、学びのヒントとなる内容が紹介されています。
※本記事は有料会員限定コンテンツとなっています。記事の詳細についてご関心のある方は、健康栄養学科の手島 陽子 講師までお尋ねください。
An Interview with a Faculty Member from the Department of Health and Dietetics, Faculty of Health and Medical Science, Has Been Featured on Nikkei xwoman.
Ms. Yoko Teshima, Lecturer in the Department of Health and Dietetics, Faculty of Health and Medical Science, was interviewed by Nikkei xwoman, a web media platform operated by Nikkei BP. The interview was published in the site’s feature section titled “Evidence-Based Parenting.”
The article is titled “Childhood Cooking Experiences Promote Essential 'Social Independence' for the Future.”
The article highlights how cooking, a familiar activity at home, is not only a part of dietary education but also a valuable experience that helps children develop various skills essential for becoming independent members of society in the future. Drawing from her research and experience in education, Lecturer Teshima explains that childhood cooking is more than just “helping out” — it serves as a meaningful learning opportunity that contributes to children’s future social independence. She emphasizes the importance of children acquiring essential life skills through everyday experiences like cooking.
At our university, we offer practical learning opportunities that not only focus on expertise in health and nutrition, but also examine child development and family education from broader social perspectives. The content of the article provides valuable insights for those aspiring to support the well-being of children and families in their future careers.
Please note: This article is available to paid subscribers only. For more information, please contact Lecturer Yoko Teshima of the Department of Health and Dietetics.